maanfeest

Monday, 24 September 2018

Bijna een maand geleden, op 27 juli, was er een maansverduistering (zie de foto links). Vandaag is het Chinees Maanfeest. Elke vijftiende dag van de achtste maand van de Chinese kalender is het Chinees Maanfeest (中秋节 - zhōng qiū jié). Deze dag valt in onze kalender tussen september en oktober. Dit jaar valt het op  24 september. Het is een Chinese feestdag ter ere van de maan. Tijdens het Maanfeest worden er maankoeken gegeten. De ronde vorm in het midden van de koek symboliseert de maan. Hoe leuk is dat?

De maan staat symbool voor eenheid en harmonie. Tijdens het Maanfeest komen familie en vrienden samen om naar de maan te kijken. De maan zou rond deze dag op haar helderst moeten zijn.

een Chinese gezegde luidt: 
in de herfst is de hemel helder en schijnt de maan uitzonderlijk
Het eten van maankoeken (月餅 - yuè bǐng) is een vaste traditie tijdens het Maanfeest. Deze gebakjes bestaan in vele smaken. Een maankoek wordt niet door één persoon opgegeten. Het wordt verdeeld. Ieder familielid krijgt een stukje. De ronde vorm (eidooier) symboliseert de maan en familiehereniging. De bovenkant verschilt in versiering en karaktertekens. Maar wist je dat bij het eten van maankoeken een historische legende aan is verbonden? 

China was tijdens de Yuan-dynastie (1280-1368 na Chr.) onderworpen aan de Mongolen. Van de Mongoolse keizer mocht maar één op de tien Chinezen een mes bezitten en mochten er geen geschriften verspreid worden om verzet tegen te gaan. Tijdens het Maanfeest kreeg een Chinese leider het idee om maankoeken uit te delen ter ere van het lange leven van de Mongoolse keizer. In de maankoeken zat geen zoete vulling, maar briefjes met instructies waarop stond wanneer ze de Mongolen omver zouden gaan verwerpen. Chinezen aten maankoeken en Mongolen niet. Hierdoor werd in de nacht van het Maanfeest de Mongoolse heerschappij met succes omvergeworpen!

Een hele fijne maanfeest!!

Liefs,

18 comments:

 1. Zo fijn dat jullie dat vieren, ik hou echt van tradities en gewoonten, en dit feest kende ik nog niet. Gelukkig maanfeest voor jou!

  ReplyDelete
 2. Ik kende het niet maar wat tof om meer over de geschiedenis te lezen! Heel interessant! Zijn het ook lekkere koeken? En naar wat smaakt het?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ze zijn heel lekker, maar wel machtig!! Daarom snijden we de maankoeken altijd in stukjes, zodat we ze samen kunnen opeten. De smaak is lastig te beschrijven haha. Dit is de originele (mooncake lotus pasta met eierdooier), maar je hebt ze nog in veel meer smaken!!

   Delete
 3. Dit is echt ontzettend interessant!! En wat zien die maankoeken er heerlijk uit.. Een gebakje met een verhaal. Super leuke post! Liefs!

  ReplyDelete
 4. Weer wat geleerd Mei Q.
  De koeken zien er lekker uit.

  Geniet van het feest!

  ReplyDelete
 5. Wat een heerlijkheden op de foto!

  ReplyDelete
 6. Een bijzonder feest en wat een mooi verhaal zit erachter!

  ReplyDelete
 7. Wat leuk om hier wat over te lezen! Ik wist nog helemaal niks van het Maanfeest. Interessant ook dat stukje geschiedenis. Ben benieuwd of de maankoeken lekker smaken!

  ReplyDelete
 8. Wat een super bijzondere foto's allemaal. Zo leuk om hierover te lezen.

  ReplyDelete
 9. Wat een leuke traditie! Het lijkt me heel gezellig om samen met je familie dit te vieren en ondertussen maankoek te eten :D

  ReplyDelete
 10. Wat leuk om hierover te leren! Ik had wel eens gehoord van het Maanfeest maar wist er niet veel vanaf. Die koeken zien er lekker uit!

  ReplyDelete
 11. Ik hoorde hier nog niet over. Heb dus weer iets bijgeleerd. De maankoek ziet er lekker uit.

  ReplyDelete
 12. Wauw, wat is dit mega interessant. Ik heb nog nooit van deze traditie gehoord! Zelf ben ik altijd gefascineerd door de maan en stond ook met mijn camera op straat tijdens de maansverduistering. Zo mooi! Wat een prachtige foto's heb je ook gemaakt. Ik hoop dat je een fijn maanfeest hebt gehad! :) Liefs, Sija

  ReplyDelete
 13. Wat een bijzondere traditie!

  ReplyDelete
 14. ooh uw blogposts over de Chinese cultuur en tradities zijn altijd zo interessant!! De maankoeken zien er ook echt kei lekker uit amai!

  ReplyDelete
 15. Het is een mooi feest inderdaad. Maar bekentenis: ik vind die koeken echt heel vies...

  ReplyDelete
 16. Leuk dat je het viert! Tradities en gewoontes blijven altijd erg leuk, zeker als je erachter staat.

  ReplyDelete
 17. Wauw, wat interessant om te lezen en ook een goed moment om met je familie te zijn!

  ReplyDelete